Via Francigena

19 september 2024 - San Gimignano, Italië

Afgelopen maandag begonnen met de eerste dag van de VF. De dag begon goed met een opkomend zonnetje en de eerste fietster die ik tegenkwam riep me toe ‘ bon Camino ‘!
En dat is de hele reis zo gebleven. Geen bon ViA maar bon Camino. De rugzak 🎒 is voor veel mensen reden om me een goede reis toe te wensen.

Schaduw me

En dat voelt altijd weer fijn en dan vooral op momenten datje er even helemaal door zit. En dat ik er de afgelopen dagen zo nu en dan goed door zat is een feit.
Na de eerste uren wandelen richting Altopascio ontdekte ik al snel dat het met de bewegwijzering/ bordjes / paaltjes met aanduiding van de route het hier in Italië 🇮🇹 anders is opgevat dan in Spanje. Slecht dus. Een van de paaltjes maar even op de foto gezet.

Sign VG

En dus ondanks boekjes / Google Maps regelmatig fout gelopen. Ik had deze eerste dag ook het idee dat ik de enige was met onzalige idee om naar Rome te lopen. De eerste 25 km geen andere pellegrino gezien.
Daar kwam deze eerste dag nog bij dat ik op de route geblokt werd door werkzaamheden aan een ‘Temple Cistern’ een soort van klein kerkje / kloosterachtig gebouwtje. Dit gebouwtje stond midden op het pad van de VF en dus geen doorgang. En ook er omheen lopen was geen optie.
Dus omgekeerd en al met al zo’n 10 km extra moeten lopen. En daar word je de eerste dag helemaal niet blij van kan ik je zeggen waarbij ik ook m’n zonnebril 😎 maar even op m’n hoofd plaatste zoals een B&B eigenaresse op enig moment ook deed zoals de kenners weten.
Deze dag dus al met al zo’n 40 km gelopen waarbij de reis oké was met dus de nodige strubbelingen maar ook en dat moet gezegd enkele prachtige geluksmomentjes zoals de foto’s laten zien.

Aquaduct breed

Oranje tractor
Niet dat ik heel erg van het koningshuis ben maar deze oranje tractor voelde toch wel beetje ‘royal’.

Fiat Panda ‘alone’

Zo veel Fiat Panda’s en dan zo helemaal alleen in het veld

Vergezicht onderweg
En dus was deze keer de bestemming het meest vrolijke moment van de dag. Een ‘Pilgrim hostel’ in Alto(Marc)Pascio waarbij ik een bedje kon krijgen op een slaapzaal met 8 personen. En de bijdrage voor een nacht slapen was een vrijwillige donatie. Was er meer dan blij mee en m’n benen en lijf ook.

Eén van mede slapers was een jongeman ‘Danielle’ waarover later meer.
De douche /toilet was te bereiken via een trap. Had ik nog niet eerder meegemaakt en vooral ’s’nachts maar goed voorzichtig gedaan dus.

Trap douche / toilet

De volgende 2 dagen gelopen van Altopascio naar San Miniato en daarna naar Gambassi Terme.  Inmiddels wel meer Pelgrims ontmoet en van een van hen een hele goede app gekregen waarbij de route heel goed te te volgen was. Wel weer een lange route met veel heuvels en dalen waarbij het klimmen met de rugzak van een 12 kg behoorlijk zwaar te noemen is. En waarom weet ik niet maar de eindbestemming van de 4 routes die ik nu gelopen heb is steeds op een heuvel van vele honderden meters hoog. Pijn is fijn zullen we maar zeggen. Ook nu weer een prachtige route met fantastische vergezichten.

Vergezicht GTVergezicht onderweg GTFoto me onderwegzonnebloemen

Onderweg nog veel Fiat Panda’s 🐼 ( oud model) gezien die ik ook zelf nog een tijdje gehad heb. Wat een prachtig karretje die hier nog volop gebruikt wordt. Van deze fotogenieke panda’s krijg ik dan een glimlach op m’n gezicht.

Panda green Panda San GDe laatste foto’s zijn van dag 4 onderweg naar San Gimignano. Hierover volgende keer meer.  Vergezicht San GVergezicht SAN G

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Conny Boon:
    19 september 2024
    Je maakt zo heel wat mee, wat een mooie foto's. Mooi dat je zoiets kunt doen Jack.
  2. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    19 september 2024
    Dankje Conny. Is iets waar ik ook echt heel dankbaar voor ben.
  3. Anja:
    19 september 2024
    Mooie foto’s Jack! Vooral van de Panda….ook ik heb nog zo’n eentje gehad ☺️ een mooie & fijne wandelroute toegewenst 💪
  4. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    19 september 2024
    Tnx Anja. Dan ken je het Panda 🐼 gevoel. Is een klasbak 🚙.
  5. Inge:
    19 september 2024
    Mooi verhaal Jack en mooie foto's ook.
  6. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    Tnx Inge
  7. Harriet:
    19 september 2024
    Prachtig, genieten van jouw verhalen❤️
  8. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    Tnx laiverds 🥰❤️.
  9. Lukas en Anneke:
    19 september 2024
    We kijken elke keer weer uit naar jouw belevenissen! Groetjes vanuit DK en zet ‘m op 👍 L&A
  10. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    19 september 2024
    Thx. Gaat vast goed komen.
  11. Hindrik Kok:
    19 september 2024
    Leuk verhaal Jack en niet alleen de auto was Fiat maar ook de mooie oranje tractor was een Fiat top man
  12. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    Scherp van je Hindrik. Een echter kenner 1
  13. Harry van der Wolde:
    20 september 2024
    Mooie foto’s! SAN Gimignano maak je vast ook heel mooie foto’s! Succes met (om)lopen.😉
  14. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    Tnx Harm 😁. San G is idd prachtig stadje. 😘
  15. Monique:
    21 september 2024
    Fijn dat je nu een goede app hebt. Dat scheelt heulveul ergernissen… bon camino!🥾
  16. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    23 september 2024
    Die app is idd goud waard 👍🏻.
  17. Tietsje en Frans:
    21 september 2024
    Weer een fijn verhaal Jack met vele heuvels en dalen....Best pittig!
    Ik heb ooit ook een Panda gehad, en veel plezier van gehad!
    Dank voor de mooie foto's en succes met wandelen!😘
  18. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    23 september 2024
    Tnx. Gewoon genieten om zoveel van die oude pandaatjes te zien en horen rijden.
    😘
  19. Roel Arends:
    22 september 2024
    Mooi geschreven Jack, lopen ook goed, dus komt wel goed. Panda zien in natuurlijk wel motiverend haha.
  20. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    Tnx Roel. Panda’s blijven leuke karretjes 😁👍🏻 🚙
  21. Johan Akkerman:
    24 september 2024
    Hoi Jack,

Ben je fotograaf of verhalen verteller of wandelaar?? Geweldig kerel!!!!!
  22. Jack ( J.K.) van der Wolde:
    25 september 2024
    Ach Joop, je kent me. Van alles wat 😁. Tnx my friend.