Rome
6 oktober 2024 - La Storta, Italië
De Laatste dagen onderweg naar en vandaag geland in Rome. Elke ochtend rond 07 uur vertrekken en dan rond 14 a15 uur aankomen op plaats van bestemming voor een douche en een bedje. Na natuurlijk eerst een welverdiend 🍺 en een aperitivo. Altijd weer verrassend wat je dan krijgt. Elke keer en altijd wat anders. Soms plakken worst, salami en kaas en de andere keer chips en pinda’s 🥜. Maar na zo’n dag wandelen gaat alles er wel in kan ik je verzekeren.
Onderweg regelmatig het hart in de keel gevoeld bij het passeren van met hekken omheinde woningen en terreinen. Woest blaffende en als wolven jankende bijtgrage honden. Heb ze vaak en veel vervloekt. Ondanks de vele bordjes ‘attenti al cane’ schrik je je echt het lazarus kan ik je zeggen. Eenmaal heb ik ook zelf om me heen moeten slaan met m’n stok omdat 2 loslopende grote en woest blaffende honden het niet goed vonden dat ik voor hun terrein langs liep. Ervaringen tijdens deze Camino die ik graag snel wil vergeten.

Ondanks de schitterende wereld waarin ik deze Camino heb gelopen is me opgevallen dat er overal langs ‘s heren wegen veel afval ligt. Overal langs wegen en paden waar voertuigen kunnen komen ligt afval. En als ik zeg overal bedoel ik ook overal. Op de een of andere manier nemen ze het hier in dit land niet zo nauw met rotzooi en afval in moeder natuur behalve dan langs de paden ver en diep in de bossen en hei en in de ‘centro storico’ waar dagelijks de boel wordt schoongehouden. Een smet op verder een mooi Italië met veelal prachtige en vriendelijke inwoners.
Inwoners die je vaak toezwaaien en een ‘bon Camino ‘ toe roepen.
Maar als je de Italianen achter het stuur van een auto of panda zet worden het gelijk hele andere mensen. Sturen met 1 hand en in de andere hand de mobile telefoon. Heb er zoveel met een mobiel in de hand zien rijden dat ik werkelijk het idee kreeg dat je hier geen rijbewijs krijgt als je tegelijkertijd niet ook je mobieltje kunt vasthouden. Behalve voor de bestuurders van auto’s zag je dat ook bij veel Vespa bestuurders. Dat ik dagelijks vele keren een ambulance met toeters en bellen zag rondscheuren verbaasde me dan ook niks.

Eind van deze dag geland in Rome.
Wat heb ik een fantastische reis mogen beleven. Adembenemend vaak in letterlijke zin maar ook vanwege de schitterende landschappen van Toscane en Lazio. Dankbaar dat ik dit heb kunnen en mogen doen. Vele prachtige mensen ontmoet en gesproken. Mede wandelaars van vele verschillende nationaliteiten en ieder met een eigen verhaal vwb het lopen van deze Via Francigena. Redenen zoals religieus, cultuur historisch, sportief etc. En natuurlijk ook veel Italianen gesproken. Vaak korte gesprekken met handen en voeten omdat nog steeds weinig Italianen Engels spreken maar met een beetje goede wil van beide kanten lukte het vaak wel duidelijk te maken wat de ander bedoelde. En dat het vaak om eten en bier ging moge duidelijk zijn.
Ingecheckt in hotelletje met gedeelde badkamer vlakbij centrum Rome waar ik morgen nog dagje ga verpozen. Niet meer vroeg van bedje en niet meer uren en uren wandelen. Zal even wennen zijn maar ik twijfel er niet aan dat me dit gaat lukken.
Dinsdag weer richting thuis en dus Grunn.
Het is meer dan mooi geweest.
🫶🇮🇹

Morgen nog lekker genieten🥰
Tot gauw😘
Je hebt veel meegemaakt en mooi's gezien onderweg ....je hebt ons meegenomen op je reis...dank daarvoor en voor je mooie verhalen, het was fijn om zo mee te reizen.👌
Nog even genieten in Rome en een goede reis terug.😘
Knap dat je zo'n tocht volgehouden hebt en wat heb je weer mooie verhalen geschreven. Dit was weer iets wat je nooit zult vergeten.
Ik wens je een goede terugreis toe.
Liefs🥰
En wat mooi dat je met jou gezondheid dit toch maar weer hebt kunnen doen.
Ik denk dat je en hoop dat je weer veilig in Groningen bent aangekomen.
Met veel plezier alles gelezen Jack